Havvands-varmepumper

Civilingeniør Kandidat Speciale – Termodynamisk simulering af Ammoniak Havvandsvarmepumper til fjernvarme forsyning

Om projektet

Mit afsluttende kandidatspeciale ved DTU, omhandlede styring og ydelse af store ammoniak baserede havvandsvarmepumper til Københavns fjernvarmeforsyning.

I Danmark er der en stor elektrificering i gang af energiforsyningen, da man har mål for at sænke CO2 udledningen. I takt med at elforsyningen bliver udbygget med vindmøller, solceller, vandkraft fra Norge og el-import fra andre lande, skal varmeforsyningen også elektrificeres, så CO2 udledningen mindskes fra afbrænding af træ og fossile brændsler til varme.

Til det formål, ser man meget på store varmepumper til formålet, da det er en effektiv måde at lave varme fra el på, ved at tage en lav-temperatur varmekilde og konvertere den til en høj-temperatur varmekilde.

Dette studie gik ud på at konstruere en numerisk model for at simulere termodynamikken og processerne i en stor ammoniak baseret varmepumpe med oversvømmet fordamper. Den numeriske model havde fokus på at inkludere massestrømme, volumener og transport af varme i varmepumpen, for at kunne simulere hvor hurtigt en varmepumpe vil kunne tænde op fra koldstart til fuld drift, for at kunne aftage overskydende el fra elnettet.

Simuleringen blev foretaget i EES (Engineering Equation Solver)

På billederne ses en havvands varmepumpe jeg besøgte i Island, som er blevet etableret på Vestmannaeyjar. Anlægget får havvand fra brønde boret ned i øens porøse undergrund, hvorfra der suges havvand op, som bruges som varmekilde til at lave varm vand til opvarmning.

Kontakt mig

Hvilke type ydelser er du interesseret i?
Hvordan kan jeg kontakte dig?
Hvad kunne du tænke dig at diskutere?