Arktiske Varmepumper

Maskiningeniør Afgangsprojekt – Simulering af varmepumper i arktisk miljø, med havvand og luft som varmekilde

Om projektet

Mit afsluttende projekt som Maskiningeniør, handlede om almindelige hustands varmepumper i Arktiske forhold. Projektet gik ud på at demonstrere, ved hjælp af simuleringsmodeller, om varmepumper kunne fungere i arktiske forhold og om det var økonomisk rentabelt i forhold til gængse opvarmningsmetoder.

Der blev etableret en numerisk simuleringsmodel i EES (Engineering Equation Solver). Modellen indeholdt et typehus fra Grønland (Illorput 2000), som blev anvendt som basis for beregninger af varmetab og solindfald, samt sæsonernes temperaturændringer på årlig basis. Ud fra dette blev regnet behov for opvarmning henover hele året og hvor stor en grad af dette opvarmningsbehov en varmepumpe med luft eller havvand som varmekilde kunne dække over hele året, samt hvor store besparelser der ville være i forhold til opvarmning med oliefyr eller elvarme.

Forskellige kølemidlers (varmepumpens interne væskekreds) evne og effektivitet blev simuleret og den økonomiske rentabilitet for hver blev præsenteret.

Konklusion på projektet, var at en varmepumpe i nogle tilfælde kan betale sig selv hjem og er i stand til at dække husets varmebehov en stor del af året, men dog er ude af stand til at stå alene.

Der var ikke nogen data på omkostninger ved installation, som har en væsentlig indflydelse på investeringen. Samtidig har der siden projektet blevet udført været en del udvikling inden for varmepumper og deres temperatur-virkeområde, som gør at de virker generelt bedre i dag i arktiske agne end tidligere.

Derfor vil konklusionerne sandsynligvis være anderledes, mere gunstige for varmepumper i dag. Der arbejdes løbende på at opdatere og forbedre modellen, for at bruge det som beregningsværktøj til nutidig brug.

Kontakt mig

Hvilke type ydelser er du interesseret i?
Hvordan kan jeg kontakte dig?
Hvad kunne du tænke dig at diskutere?